Geboorteplan

Jouw Geboorteplan/Your Birthplan

Geboorteplan is Veiligheidsplan!

"Ik wil in het ziekenhuis bevallen, daar voel ik me het veiligst. Als er iets mis gaat kunnen ze direct ingrijpen.  Zie mijn geboorteplan"


"Ik wil thuis bevallen op mijn manier. Thuis voel ik mij het veiligst. Zie mijn geboorteplan". 


 "Ik heb een geboorteplan  gemaakt met wat mijn wensen zijn en daarin staat wat ik wel en niet wil. Dat geeft me een veilig gevoel."

Een aantal uitspraken die ik als verloskundige al jaar en dag hoor.  In mijn hoofd zijn dergelijke uitspraken verwarrend. Want wat bedoelt zij de zwangere vrouw nou precies met veiligheid? Hoe ziet zij dat, en wat heeft ze dan nodig van de verloskundige, gynaecoloog, verpleegkundige en kraamverzorgende? De antwoorden op al deze vragen kan ik bedenken maar veel liever stel ik de vraag direct aan haar. En precies dat heb ik de afgelopen jaren gedaan. De antwoorden die ik kreeg waren te verdelen in 3 categorieën. Het zal je niet verbazen. Fysieke veiligheid, Emotionele veiligheid en Mentale veiligheid.

Ik leerde dat een geboorteplan voor haar een veiligheidsplan is. Zij wil schade en leed voorkomen. Onnodige interventies en zeer gewenste interventies krijgen woorden, het mentale en emotionele lijken niet. Dat is jammer omdat er op alle vlakken behoefte is aan veiligheid. Pas dan is het geboorteplan compleet. Hoe komt het dan toch dat het gros van de geboorteplannen vooral taal geven aan het fysieke?

Natuurlijk is het een uitdaging om een dergelijk veiligheidsplan te schrijven. Maar wat mij betreft  hoeft dat niet meer.  

Om het makkelijker te maken heb ik het “Meadiarium - het meest persoonlijke geboorteplan” ontwikkeld. Dit werkboek gaat het over jou als vrouw en je zorgbehoeften, zowel tijdens de zwangerschap, de bevalling en in het kraambed. compleet geboorteplan te schrijven. 


Het is geschikt voor alle vrouwen, zij die voor het eerst een bevalling gaan meemaken maar ook zeker als er een eerdere ervaring onpersoonlijk, naar of traumatisch is geweest. 


Extra mooi aan dit werkboek is dat een prachtig naslagwerk is om later zelf terug te lezen of om het mee te geven aan het kindje dat je nu draagt.


BirthPlan


The Dutch birth system might be different than your country of birth. This may cause you some extra tension. Despite the different systems, you need care. And you are entitled to that. But what care do you need? Is it in material things or is it the human factor? A personal birth plan is a meaningful way to express the care you need as a woman.

 

If you can tell your healthcare providers in a clear and concise document who you are and what you require, then they can build their care around your needs. This allows you to “take care" of the correct support and coaching during your delivery.  


By using the Meadiariumbook you put on paper who you are as a woman and how you feel about your delivery. It starts with the pregnancy and ends with the postnatal period. A variety of themes are discussed in this book. These themes provide information to help you see your options and possibilities on time. And spontaneously you will get to know your real care needs. With this information, you write the most personal birth plan ever. A birth plan that is all about you. This birth plan is the foundation on which the care you receive during childbirth and in the postnatal period will be built.


  


Misschien is dit ook wat

VOOR JOU?

Zwangerschap cursus


De lichamelijke voorbereiding op het krijgen van een kind regelt je lichaam helemaal zelf. Of je nou wakker bent of slaapt, zorgen maakt of piekert, het kind in je buik groeit en je lichaam maakt zich klaar maakt voor de bevalling.

Privé Coaching


Soms worstel je zo met vraagstukken en vindt je het moeilijk om bij je eigen levenswijsheid te komen. Als coach zoek ik samen met je naar de blokkade tussen jou en je zelfhelend vermogen